Proste i szybkie w przygotowaniu danie.
Ja generalnie nie jestem mistrzem w robieniu rybnych dań, ale ta wyjątkowo mi posmakowała,
wiec postanowiłam podzielić się przepisem.
Składniki:
4 filety z dorsza bałtyckiego
1 cebula (u mnie czerwona)
sól
suszony koper
cytryna
białe wino
1 średnia cukinia
olej kokosowy
świeżo mielone suszone chilli tak dla podkreślenia smaku
Filety oczyściłam z ości, ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia.
Skropiłam sokiem z cytryny i winem.
Oprószyłam solą oraz posypałam koperkiem.
Na wierz ułożyłam krążki z cebuli.
Piekarnik nagrzałam do 200 st. C i piekłam rybę ok. 30 minut.
W między czasie przygotowałam cukinię.
Dokładnie ją umyłam i starłam na tarce na dużych oczkach.
Na patelni rozgrzałam odrobinę oleju kokosowego,
przełożyłam cukinię i dusiłam do miękkości, posoliłam do smaku.
Gotową potrawę posypałam odrobiną świeżo zmielonego chilli.
Gotowe:)))