Prosty w przygotowaniu, sycący omlet.
Bez glutenu, skrobi i nabiału.
Gorąco polecam.
Składniki:
0,5 kg mieszanego mielonego (wieprzowo - wołowego)
1 czerwona papryka
1 czerwona średnia cebula
1 mała cukinia
2 duże pieczarki
1 średni pomidor
1/2 szkl. przecieru pomidorowego
smalec do smażenia
garść posiekanego świeżego tymianku
garść posiekanej świeżej bazylii
Do smaku: sól, pieprz
Wykonanie:
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewam tłuszcz i wrzucam mięso.
Smażę mieszając bardzo intensywnie aż przestanie być surowe, solę do smaku.
Dodaję pokrojoną w dużą kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Dalej mieszam i smażę do zeszklenia się cebuli, cały czas na dużym ogniu,
w między czasie dodaję tymianek.
Następnie dokładam pokrojoną cukinię, mieszam.
Jak cukinia zmięknie dodaję pokrojoną paprykę i pomidora.
Mieszam tylko chwilę, tak aby warzywa dostały temperatury.
Wlewam przecier pomidorowy, zagotowuję.
Doprawiam do smaku pieprzem i ewentualnie jeszcze solą.
Wyłączam gaz, całość posypuję posiekaną bazylią.
Omlet z jajek przygotowuję w następujący sposób:
Do miski wbijam 1 lub 2 jajka na jedną osobę, w zależności od apetytu.
Dodaję szczyptę soli, porządnie ubijam trzepaczką.
Małą patelnię 20 cm średnicy rozgrzewam z odrobiną smalcu.
Wylewam na nią jajko i rozprowadzam jak zwykłego naleśnika.
Smażę z oby stron na rumiano.
Smacznego:)))