Miały być parówki, ale jak się okazało nie mam urządzenia, które nazywa się "kuter" i ma za zadanie zblendować mięso na papkę. Postanowiłam jednak zrobić coś podobnego i wyszły kiełbaski zamiast parówek. Wyrób bardzo podobny, zadowalający, jedliśmy je usmażone, na zimno i odgrzane
w wodzie, w każdym wariancie smakowały równie dobrze.
Składniki:
1 wiejska duża kura
przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
mała główka czosnku (w/d uznania)
Wywar:
szkielet z w/w kury
dwie cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka listków laurowych
sól
Dodatkowo: jelita wieprzowe
Wykonanie:
Kurę trybuję z kości najdokładniej jak potrafię, do miski trafia wszystko co miękkie,
czyli mięso, skóry i cały tłuszcz oraz podroby.
Całość dzielę na mniejsze kawałki, tak aby swobodnie mieściły się w maszynce do mielenia mięsa.
Mięso mielę dwa razy, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, całość dokładnie wyrabiam rękami. Porcjami miksuję w malakserze aby uzyskać gładszą konsystencję, uważam aby mięso się nie zagrzało. Miskę zakrywam i wkładam na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
Pozostałe kości zalewam wodą, dodaję cebulę, ziarna, liście i sól.
Gotuję min. 4 godziny. Odstawiam do wystudzenia, przecedzam przez sito.
Ja mięso odstawiłam na noc do lodówki, a wywar gotowałam do późnych godzin nocnych,
więc resztę przygotowałam następnego dnia.
Do mięsa wlałam 2 szklanki wywaru, dokładnie wymieszałam.
Przygotowałam jelita: umyłam je i wypłukałam w środku ciepłą wodą, tak aby były miękkie.
Przygotowałam nadziewarkę do mięsa, do której założyłam końcówkę pasującą do średnicy jelit.
Nadziewam jelita, dzielę na kiełbaski.
Ja to robię wiążąc sznurkiem, prawidłowo powinno się je skręcać, jednak mi to nie wychodzi.
Gotowe kiełbaski podzieliłam na dwa pętka, jedno sparzyłam od razu, drugie uwędziłam i sparzyłam.
Parzę w osolonej wodzie w temperaturze 70-75 st. C 30 minut.
Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką Idealne zarówno na co dzień, jak i na okazje typu święta czy imieniny. Roladki drobiowe z czosnkiem i pietruszką są niezwykle aromatyczne za sprawą dodatku czosnku. Kiedy się smażą na patelni, zapach czosnku i ...
Kotlety mielone z kurczaka Lekkie, bardziej dietetyczne od wieprzowych. Kotlety mielone z kurczaka są lubiane zwłaszcza dzieci. Mięso drobiowe jest nie tylko chudsze ale też łagodniejsze w smaku od wieprzowego czy wieprzowo-wołowego. Przepis na kotlety...
Jeśli zastanawiacie się jeszcze czym zachwycić rodzinę bliższą czy dalszą to mam dla Was propozycję. Rolada z mielonego mięsa z dodatkiem wiejskiej kiełbaski.....mniam. To coś co z pewnością zachwyci.Składniki:ok 1 kg mięsa mie...
Domowe burgery możemy zrobić właściwie z każdego rodzaju mięsa mielonego, ważne jednak jest to żeby miało trochę tłuszczyku. Dziś burgery z mięsa drobiowego ja mięso mielę sama, ale możecie kupić gotowe i podaję z bułkami własnego wypieku. Dod...
Miały być parówki, ale jak się okazało nie mam urządzenia, które nazywa się "kuter" i ma za zadanie zblendować mięso na papkę. Postanowiłam jednak zrobić coś podobnego i wyszły kiełbaski zamiast parówek. Wyrób bardzo podobny, zadowalający, jedliśmy je ...
Miały być parówki, ale jak się okazało nie mam urządzenia, które nazywa się "kuter" i ma za zadanie zblendować mięso na papkę. Postanowiłam jednak zrobić coś podobnego i wyszły kiełbaski zamiast parówek. Wyrób bardzo podobny, zadowalający, jedliśmy je ...
Święta tuż tuż, a one nie mogą się obejść bez białej kiełbaski. Można ją przygotowywać na różne sposoby, gotować w wodzie, na parze, polecam też w naczyniu żaroodpornym w piekarniku - wystarczy włożyć kiełbaski i posypać pokrojonym w plasterki czosn...