Wbrew dość sporej ilości składników danie jest proste i szybkie w wykonaniu. jest sporą bombą witaminową i równie smacznym
połączeniem przypraw oraz warzyw, które mam nadzieje urozmaici wasz obiad bądz kolację
Składniki
Seler
Ser Ementaler ( około 6 plasterków)
Cukinia żółta ( niech będzie większa)
Cukinia zielona ( średnia)
1 marchewka
2 cm imbiru
1l bulionu warzywnego
1 łyżka tymianku oraz kolendry
pół cytryny
bułka tarta ( szklanka)
jajo
jogurt naturalny
garsć orzechów
garść śliwek suszonych
Dowolna ilość rzodkiewek
Przygotowanie
Do bulionu warzywnego dodajemy imbir, tymianek, kolendrę ,cytrynę i tak otrzymany wywar gotujemy przez czas potrzebny do przygotowania cukinii oraz Selerowego Cordon bleu.
Potrzebujemy spiralną krajalnicę do warzyw – dzięki niej uzyskamy warzywa w formie spaghetti. Cukinie wraz ze skórką ścieramy na krajalnicy.
Seler obieramy i kroimy w pół księżyce. wrzucamy dosłownie na 5-7 min do naszego bulionu ( w zależności ile porcji chcecie uzyskać
tyle talarów musicie pokroić)
Po wyjęciu lekko studzimy – nasz bulion wciąż się gotuję między czasie.
Seler solimy, pieprzymy. zawijamy w plastry sera..następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej ( nie używam mąki w tej wersji)
Smażymy na wolnym ogniu na paru kroplach oliwy a najlepiej na beztłuszczowej patelni dorzucając rzodkiewki pod sam koniec.
Na koniec na 3 minuty do naszego bulionu wrzucamy cukinię. ważne aby była ona lekko surowa.
Do blendera wkładamy orzechy, śliwki oraz jogurt, doprawiamy do smaku i wszystko mielimy na jednolity sos.
Przekładamy na talerz i gotowe.