Zupa z czerwonej soczewicy jest nie tylko banalnie prosta i szybka w wykonaniu, ale przede wszystkim bardzo smaczna i rozgrzewająca - w sam raz na zimowe dni ☺
Potrzebujemy:
- 2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 30%
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- grzanki
Soczewicę wrzucamy do gotującej się wody (2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy) i gotujemy na 'małym' ogniu ok. 15 - 20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy sól.
Ugotowaną soczewicę odsączamy i łączymy z gorącym wywarem, dodajmy pomidory razem z sokiem. Wszystko gotujemy ok. 10 minut.
Następnie zblendować wszystko i przecisnąć przez sitko, tak, aby pestki z pomidorów zostały na sitku.
Podawać z grzankami.
Zupa gotowa do spożycia ☺