Bogactwo smaków i kolorów poprawi Ci nastrój kiedy za oknem szaro, buro i mokro. Sezon na cytrusy i inne owoce egzotyczne w pełni, warto więc jeść je właśnie teraz. Jeśli jednak nie masz ochoty mocować się ze świeżym ananasem, możesz użyć już pokrojonego z puszki. Brzoskwinie o tej porze roku siłą rzeczy muszą być z puszki – jeśli wolisz wykorzystać tylko świeże owoce, zastąp je bananami. Pamiętaj jednak, że jeśli nie podajesz sałatki natychmiast, mogą brzydko ściemnieć. W każdym przypadku uzyskasz pyszne, zdrowe i szybkie danie – idealne na słodki lunch lub lekki deser.

Składniki (4 porcje)
- Pomarańcza
- 3 plastry ananasa (świeżego lub z puszki)
- Kiwi
- Mała puszka brzoskwiń (potrzebujesz mniej więcej 3 połówek)
- Granat
Przygotowanie
- Pomarańczę obierz i podziel na cząstki, plastry ananasa pokrój na mniejsze kawałki.
- Kiwi delikatnie obierz ze skórki i pokrój na plasterki.
- Brzoskwinie odcedź i pokrój na mniejsze kawałki.
- Owoc granatu przekrój na pół – z jednej połówki wyciśnij sok (najlepiej używając ręcznej wyciskarki do cytrusów), z drugiej, za pomocą małej łyżeczki, wybierz pestki.
- Wymieszaj wszystkie owoce, przełóż do salaterek. Każdą porcję posyp pestkami granatu i polej sokiem. Podawaj schłodzone.
Smacznego!
Zobacz także:
Owocowa sałatka cejlońska
Cytrynowe serniczki z malinami
Borówki z sosem kefirowym
