Jak to mówią co kraj to obyczaj :)
I tak wedle tego porzekadła ma się sprawa z galaretą,
niby nic trudnego, nic odkrywczego, ale w każdym domu inna :D
Składniki:- 4 tylne nogi wieprzowe
 - 2 golonki wieprzowe
 - liście laurowe
 - kilka ziarenek ziela angielskiego
 - 3 marchewki
 - 2 korzenie pietruszki
 - 5 ząbków czosnku
 - sól
 - pieprz
 - natka pietruszki
 
Przygotowanie:
Nóżki i mięso dokładnie wypłukać i zalać zimną wodą (7 litrów). Doprowadzić do zagotowania, dodać listki laurowe i ziele angielskie, a następnie zmniejszyć ogień pod garczkiem do minimum (woda powinna tylko lekko pyrkać). Gotować około 6-8 godzin, do czasu aż mięso będzie samo odchodziło od kości. Godzinę przed końcem gotowania dodać marchew, pietruszkę i czosnek. Przed samym końcem gotowania posolić do smaku. Po zdjęciu z ognia popieprzyć. Wywar należy przecedzić przez sito i rozlać do miseczek lub słoików, a mięso pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie mięso rozdrobnić, a marchew pokroić na plasterki i porozkładać do miseczek. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać skropioną octem. SMACZNEGO!!!