Kto nie słyszał albo nie próbował PIEROGÓW RUSKICH??? Dobrze nam znane danie podawane z podsmażaną cebulką co jakiś czas znajduje swoje miejsce w naszym jadłospisie. Z tych pierogów najlepszy jest FARSZ, dlatego postanowiłam wykonać WEGAŃSKĄ WERSJĘ tego przepisu i upiec w formie TARTY. Ciasto nie byle jakie, bo BEZGLUTENOWE i bardzo pożywne - z CIECIERZYCY i KASZY GRYCZANEJ.
Przepis banalnie prosty i baaaardzo SMAKOWITY. Na wierzch proponuję FASOLKĘ SZPARAGOWĄ i różyczki BROKUŁA, ale możecie dodawać inne swoje ulubione warzywa! TARTA z domowymi buraczkami i sosem czosnkowym znajdzie zawsze SMAKOSZA !!!
Zaskoczcie swoich domowników i upieczcie im RUSKĄ TARTĘ <3
Składniki na tartę:
1 szkl mąki z ciecierzycy
1 szkl mąki gryczanej
5 łyżek oleju kokosowego
1 duża łyżka VegEgg Powder firmy Arche + 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 1/2 szkl. letniej wody
szczypta soli
Składniki na farsz ruski:
750g ziemniaków
300g naturalnego tofu
2 białe cebule
sok z 1 cytryny
sól i pieprz do smaku
5 łyżek płatków drożdżowych (dodadzą super serowego posmaku!)
Wykonanie:
Suche składniki na tartę umieszczamy w dużej misce, dodajemy olej i napęczniałe siemię lniane i proszkiem VegEgg. Wyrabiamy ciasto, tortownicę spryskać olejem i wyłożyć masę. Nakłuwamy ją widelcem i pieczemy przez 15-20min w temp.170stC.
W tym czasie kroimy i obieramy ziemniaki oraz cebulę. Gotujemy na parze do miękkości. Następnie przekładamy do miski do ostudzenia. Dodajemy tofu, sok z cutryny, płatki drożdżowe i przyprawy. Miksujemy na gładką masę za pomocą blendera.
Fasolkę i brokuła czyścimy i rozdrabniamy na mniejsze części, po czym gotujemy na parze.
Na upieczone ciasto wykładamy masę serową, a na jej wierzchu układamy fasolkę i różyczki brokuła. Zapiekamy przez ok.10-15min w piekarniku nagrzanym do temp.170stC.
Tartę po ostudzeniu wkładamy do lodówki na conajmniej 12h by ciasto stało się bardziej miękkie. Kroimy bardzo ostrym nożem i zdecydowanym ruchem (ciasto się wtedy nie pokruszy). Podajemy z domowymi buraczkami, surówkami i sosem czosnkowym na bazie np.jogurtu sojowego i świeżej pietruszki.
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową
Kaszotto z indykiem, kalafiorem, kurkami i fasolką szparagową. Znacie te dni, kiedy nie macie chęci na gotowanie, ale i tak musi...
Po wyjątkowo ciężkim dniu potrzebowałam czegoś, co sprawi mi choć odrobinę radości. Padło na quiche w zielono-różowych, optymistycznych kolorach. Uwielbiam łososia, więc często wymyślam coś z jego udziałem. Wytrawna tarta z łososiem, fasolką i groszk...
Wiosenna i lekka zupa z mixem warzyw w zielonym kolorze, czyli cukinią, fasolką szparagową, brokułami, szparagami i zielonym groszkiem wzbogacona o dodatek delikatnych, mięciutkich i maleńkich pulpecików z piersi indyka oraz makaronu.Dzięki mrożonym wa...
Dzisiaj proponuję Wam bardzo proste, a zarazem przepyszne, danie z kurczakiem i fasolką szparagową. Zobaczcie, jak bez większego wysiłku możecie przyrządzić zdrowe pełnowartościowe danie z kurczakiem:)
We wrześniu można kupić
Jeden z moich ulubionych zestawów obiadowych na przełomie czerwca i lipca: sadzone z ziemniakami i fasolką szparagową. Do tego zsiadłe mleko lub kefir, i jest super. Składniki młode ziemniaki jajka fasolka szparagowa bułka tarta masło opcjonalnie zsiad...