Aromatyczne danie w ostrym orientalnym sosie przypasuje każdemu kto kocha HINDUSKIE SMAKI. Moim nowym odkryciem jest ŻÓŁTA SOCZEWICA, która okazała się strzałem w 10! Wspaniale rozgotowuje się nadając gęstą konsystencję, która jest największą zaletą indyjskiej potrawie - DAL TADKA.
SOCZEWICA to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, a także chroni przed nowotworami. Jest niskokaloryczna i ma niski indeks glikemiczny, więc polecana jest cukrzykom. Bogata w witaminy z gr.B, żelazo (ANEMIA), fosfor, magnez, cynk i kwas foliowy (KOBIETY W CIĄŻY).
Regularnie spożywana SOCZEWICA poprawia cerę i pracę układu pokarmowego, dzięki czemu przyspiesza metabolizm. W przeciwieństwie do FASOLI jest lekko strawna, więc możemy ją jeść bez zahamowań i obawy przed problemami żołądkowymi :-)