Uwielbiam pieczoną dynię i nie raz już to powtarzałam. Raz w tygodniu piekę sobie spory kawałek dyni, a potem jem ją w formie zup, past czy właśnie z makaronem.
Czasem robię z pieczonej dyni puree, a czasem po prostu kroję ją w kostkę i łączę z makaronem, orzechami, różnymi serami. Z tym co mam lodówce i co moim zdaniem będzie pasować.
Dziś penne z dynią i orzechami. Dla zaostrzenia smaku dodałam ser z niebieską pleśnią. Jako przypraw użyłam jedynie świeżo mieliny pieprz, sól i świeży tymianek.
Wyszło pysznie, zresztą co ja będę Wam pisać, spróbujcie sami :)
Penne z pieczoną dynią, serem pleśniowym i orzechami2 porcje
- 150g makaronu penne
- 300g upieczonej dyni (jak upiec dynię)
- 2 ząbki czosnku
- 50g sera pleśniowego
- kilka orzechów włoskich
- świeży tymianek
- sól ziołowa, świeżo zmielony czarny pieprz
- oliwa
Makaron ugotuj al dente.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Zeszklij go na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę upieczoną dynię i ugotowany makaron.
Wymieszaj, dodaj orzechy, ser i tymianek. Ponownie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.