Bardzo lubię smak kiszonych warzyw i prócz moich kultowych kiszonych ogórków przyrządzam w ten sam sposób też inne warzywa, zwłaszcza te, które mam w ogrodzie. A ostatanio prócz żótej cukinii mam też sporo patisonów. Te warzywa kojarzą się raczej z kon...
Miks warzyw, czyli trochę lata zamknięte w słoiku na zimę. Tak naprawdę możemy tu zrobić dużo różnych warzyw, ja wybrałam akurat takie. Nie ma to jak domowe przetwory na zimę. Składniki: marchewka kalafior ogórki papryka patisony czosnek cebulka świeży...
Bardzo polubiłam kiszone warzywa w różnych zestawach i cały czas z nimi eksperymentuję. Kalafior kiszony jest bardzo smaczny, pokazywałam już kiedyś jego dwa rodzaje, teraz zrobiłam go z nieco ostrzejszymi dodatkami. Papryka kiszona, czy to z ogórkami ...
Kiszony kalafior z marchwią, czarną gorczycą i imbiremZa oknem pierwszy śnieg zwiastujący zimy czas, czyli idealny moment by wzmocnić odporność zdrowymi kiszonkami. Nie kapusta a kalafior z marchwią wskoczyły do słoika. Surowy kalafior, więc do n...
Pomysł na wykorzystanie kiszonego kalafiora :) U nas było to akurat śniadanie, ale może z powodzeniem być kolacją i nawet obiadem! Co kto lubi ;) W przepisie nie podaję ilości - jest on mocno orientacyjny (ale w końcu nie jest to przepis na jakiś wyszu...
Czerwiec to również sezon na kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej !Polecam takżekalafior marynowany w przecierze pomidorowymkalafior marynowany z marchewkąSkładniki:1 kg kalafiora4 czerwone papryki1 biała cebu...
Wprawdzie lato już dawno minęło, ale jest jeszcze sporo warzyw i owoców, które można zawekować na zimę w słoikach. Ponieważ moje kiszone ogórki bardzo wszystkim smakują , to poszłam za ciosem. W zeszłym roku wypróbowałam kiszoną brukselkę, tera...
Jeżeli chcemy zatrzymać smaki lata na dłużej wystarczy zakisić kalafiora, dokładnie tak jak ogórki i kalafiora da się zakisić. Można go jeść prosto ze słoika czy też do obiadu z bułką tartą. Z tego rzepisu wychodzą dwa duże słoiki.Czytaj więcej »...