Wczoraj ponownie robiłam obiad. Ostatnio coś często robię obiady.. Chyba przez to że, mam dość monotonnych dań mojej mamy. Ale cóż, kobieta pracująca więc wybaczę. Do tego zajmuję się moją małą siostrą, trzy latek potrafi dokopać :D Po całym tygodniu miałam już jej serdecznie dość, własne dzieci to chyba będę miała po 30stce..
Wczoraj makaron z rukolą i pomidorami, robiłam już nie raz, danie łatwe i szybkie do przygotowania.
Porcja 2/3 osoby
Składniki:
- 200/300g rukoli
- pół kulki mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- łyżka masła
- pomidory w puszce lub ok.10 pomidorków koktajlowych
- zioła prowansalskie, sól, pieprz, chili
- starty ser - parmezan albo inny długodojrzewający (bądź zwykły)
- pół opakowania makaronu - świderki ale inny też może być
1. Makaron gotujemy al'dente.
2. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę podsmażamy.
3. Dodajemy pomidory, podlewamy lekko wodą jeśli jest to konieczne. Gotujemy kilka minut.
tip: można też dodać trochę przecieru pomidorowego4. Następnie dodajemy mozzarellę, pokrojoną w drobną kostkę, chwilę mieszamy, aby się rozpuściła i dorzucamy naszą rukolę. Doprawiamy przyprawami, intensywnie mieszamy.
5. Trzymamy jeszcze 3 minutki na ogniu i gotowe.
6. Na gotowe danie sypiemy nasz ser.
Smacznego! :)