Nadszedł czas na pierwszą na blogu zupę, a w związku z tym, że za oknem jest zielono, postanowiłam że będzie to zupa krem z zielonych warzyw – zdrowa, sycąca i do tego w wiosennym kolorze. Przepis na poniższą zupę dostałam od gotującej znajomej, której kuchnia pełna jest warzyw i owoców. Dodatek chrupkiego groszku ptysiowego lub grzanek z pieczywa pełnoziarnistego sprawi, że zupa może stać się samodzielnym, pełnowartościowym daniem, a świeże listki mięty nadadzą jej lekkości i wiosennego charakteru.
Przepis autorstwa MagdySkładniki: - kilka cebulek dymek (lub jedna mała biała cebula)
- 2 cukinie ze skórą
- 1,5 szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- kilka listków mięty
- łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
- kilka łyżek oliwy z oliwek lub oleju
- łyżka masła
- około litr bulionu warzywnego lub wody
- przyprawy: sól, pieprz, mielony kminek
Wykonanie:- W garnku na rozgrzanej oliwie/oleju z dodatkiem masła zeszklić pokrojoną w krążki dymkę (ale jej nie rumienić).
- Następnie dodać pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Całość smażyć przez kilka minut, dodać groszek i jeszcze chwilę przesmażyć.
- Obficie przyprawić solą, pieprzem i mielonym kminkiem.
- Następnie wlać bulion (lub wodę), dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem aż warzywa będą miękkie.
- Całość zmiksować na gładki krem, w razie konieczności dolać jeszcze bulionu (wody) do uzyskania pożądanej konsystencji i jeszcze raz zagotować.
- Zupę można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami z chleba pełnoziarnistego (najlepiej z dodatkiem ziaren słonecznika lub dyni), udekorować listkami mięty i posypać zieloną pietruszką.