Uwielbiam zupy, szczególnie zupy krem. Zawsze dają mi poczucie sytości na długi czas, ale nie czuję się po nich pełna i ospała. Idealne połączenie dla osób, które mają w planach dosyć intensywny trening, a nie chcą się najadać, tylko pozyskać energię i niezbędne witaminy. Postanowiłam umieścić przepis na krem z marchewki z dodatkiem batata i wyciśniętym sokiem z jednej pomarańczy.
Potrzebujesz:
- 1 sporego batata (słodki ziemniak)
- 2 średnie marchewki
- sok z jednej wyciśniętej pomarańczy
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- pół ząbka czosnku
- pół cebuli
- po szczypcie: soli, chilli i mielonej kolendry
- łyżeczka oleju kokosowego
Do podania:
- czarnuszka
- świeża kolendra
Przygotowanie:
W rozgrzanym garnku wrzucasz łyżeczkę oleju kokosowego i czekasz aż pięknie się rozpuści, dodajesz posiekany czosnek i imbir, mieszasz, po czym dodajesz pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Czekasz aż wszystko się zeszkli, odkładasz. Obierasz warzywa i kroisz na mniejsze kawałki, dodajesz do garnka i dusisz na średnim ogniu, aż warzywa trochę zmiękną, możesz dodać odrobinę wody. Po około 5 minutach wrzucasz wiórki kokosowe i pozostałe przyprawy. Zalewasz wszystko gorącą wodą do wysokości warzyw i gotujesz aż bataty będą się lekko rozpadać. Blendujesz w blenderze kielichowym na gęsty krem. Na koniec dodajesz wyciśnięty sok z jednej pomarańczy. Wszystko dokadnie mieszasz i podajesz z odrobiną czarnuszki i świeżą kolendrą. Smacznego!
Ilość:
3 średnie porcje lub 4 małe (tak w uproszczeniu, to na zdjęciu porcja średnia ;))