Pewnie każdy z Nas kiedyś stosował jaką dietę, chociaż teraz chyba popularniejszym stało się zdrowe odżywianie. U mnie słowo zaczynam od poniedziałku stało się od kilu miesięcy ulubionym zdaniem. Szkoda tylko, że zazwyczaj kończy się w środku tygodnia, lub dopóki nie zobaczę, czegoś słodkiego. Mimo wszystko zawsze lubię mieć w swojej kuchni musli, które sama robię:
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych,
- szklanka płatków żytnich,
- 3/4 szklanki słonecznika łuskanego,
- 34 szklanki płatków migdałowych lub posiekanych migdałów,
- szklanka żurawiny,
- 4 łyżki wiórków kokosowych,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 4 łyżki ziaren sezamu
- pół szklanki orzechów włoskich lub laskowych
- 4 łyżki płynnego miodu
Całość mieszamy i wstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 180 st. Podczas pieczenia należy mieszać, czas pieczenia, również zależy od piekarnika.
Przy okazji robienia musli postanowiłam, że zrobię też ciasteczka owsiane, bardzo szybkie i smaczne.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych (może być na pół z płatkami żytnimi)
- 3 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- pół łyżki proszku do pieczenia
- 150 g roztopionego masła
- 1,5 szklanki mąki (może być żytnia)
- pół szklanki żurawiny lub rodzynek,
- pół szklanki słonecznika,
- 4 łyżki siemienia lnianego,
- 4 łyżki sezamu,
- 3 łyżki orzechów
Wszystko wymieszać, jeśli cała masa będzie za sucha dodać kilka łyżek wody, formować ciastka i układać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp 180 st ok 15- 20 min. Trzeba sprawdzać stopień spieczenia, ja w trakcie pieczenia ciastczka przełożyłam na drugą stronę.