Jeden z najprostszych przepisów, na bardzo popularną zupę w krajach Azji Południowo Wschodniej. Laksa, doczekała się bardzo wielu odmian, jest laksa z dodatkiem mięsa i owoców morza. Laksa z
Laksa to zupa z Azji Południowo-Wschodniej, która ma źródła w kuchni potomków chińskich imigrantów. Przybywali oni w kilku falach, począwszy od XVI wieku, żenili się z miejscowymi kobietami, a ich potomków Malajowie zaczęli nazywać Parenakan. I właśnie...
Tajskie smaki bardzo przypadły nam gustu. Połączenie trawy cytrynowej, chilli, imbiru, limonki, kolendry i mleka kokosowego poznaliśmy już przy okazji robienia błyskawicznej i wegańskiej Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsaya, i która to bard...
Laksa to zupa. Ale to coś zupełnie innego niż w polskim rozumieniu. Tu nie dominuje ciecz. Można w zasadzie powiedzieć, że jest to mięso z makaronem z bardzo rzadkim sosem. Ta potrawa jest bardzo popularna w Azji Południowo-Wschodniej, skąd pochodzi, o...
Laksa to popularny pikantny rosół z makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze , oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Laksy... curry laksa i Asam...
Laksa to tradycyjna singapurska zupa. Przepis jest dość skomplikowany, a niektóre składniki trudno dostępne, ale jestem przekonany, że będziecie ją w stanie przerobić na polskie warunki. Ja miałem to szczęście, że mój brat przywiózł mi trochę egzotyczn...
Bogata w egzotyczne aromaty, przyjemnie pikantna laksa to zupa będąca kwintesencją Azji wschodniej. Uchodzi za jedno z najsmaczniejszych dań na świecie. Różnych jej odmian można skosztować w Tajlandii, Singapurze, Indonezji i Malezji skąd pochodzi. Teo...