Postanowiłam trochę urozmaicić obiad o pieczone ziemniaki. Jednak tym razem były pieczone w całości a w sumie nie w całości tylko pocięte na ala plasterki. Zrobiłam jej jako dodatek do pieczonego kurczaka z surówką. Średnio przypada po 3-4 ziemniaki na osobę.

składniki dla 4 osób
12-16 ziemniaków czyli po 3-4 sztuki na głowę
sól,
masło/oliwa
zioła prowansalskie
Ziemniaki obrać, umyć ponacinać na cienkie plasterki ale tak, żeby dól został cały. Dobrze sprawdza się drewniana łyżka, na której ułożony ziemniak nie zostanie przecięty do końca w trakcie krojenia.
roztopione masło albo oliwa albo jedno i drugie wymieszane razem, wymieszać z sola i ziołami. Poglazurować ziemniaki po całości, łącznie między plasterkami. Piec około 60 min w 190 stop.C
Ja piekłam z szklanym żaroodpornym naczyniu.