Ziemniaczki "curry"
2015-09-16 14:23:54
Ilość porcji 5
Przepyszny dodatek do dań obiadowych, niezbyt zdrowy ale...od czasu do czasu warto go zaserwować. Doskonałe uzupełnienie mięsnych obiadow lecz równie dobrze może być niezależną przekąską np. do dań z grila.Co wazne nadzwyczaj prosty w przygotowaniu.
- 1kg ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli ( opcjonalnie)
- 2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 lyżka ziół prowansalskich
- sól oraz pieprz
- Ziemniaki obieramy i kroimy w połowki lub ćwiartki, a nastepnie gotujemy w osolonej wodzie przez okolo 30 min od momentu zagotowania. Nastepnie odcedzamy i czekamy, aż lekko przestygną , 5 minut wystarczy. Na szerokiej patelni rozgrzewamy olej i dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli.Dodajemy ziemniaki i posypujemy przyprawami z kazdej strony od czasu do czasu mieszając aby nie przywierały.Kiedy nasze ziemniaki nabiorą złocistej barwy zdejmujemy z patelni i możemy podawać.
- Jesli nie chcemy smażyć na oleju możemy podpiec przez około 10 minut w piekarniku.
- W tym wypadku przyprawa curry to tylko pomyśł na urozmaicenie, możemy dodawąc nasze ulubione przyprawy.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/