Sos szpinakowo koperkowy
2015-10-03 00:33:03
Dzisiejsza propozycja to błyskawiczny sos na bazie szpinaku oraz koperku. Idealny do ryb ale równie wybornie bedzie smakował zwyczajnie z makaronem. Piękny kolor i świetny smak przekona każdego "niejadka" do szpinaku.Banalnie prosty a przepyszny..ŁapSmak i gotuj..
- 200g liści świeżego szpinaku
- 1/2 pęczka koperku
- 4 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 150 ml śmietany
- szczypta ziół prowansalskich
- sól oraz pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie ( opcjonalnie )
- Szpinak dokładnie płuczemy pod zimną wodą i odstawiamy na durszlaku aby wysechł. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwe z oliwek a natępnie wrzucamy rozgnieciony lub posiekany czosnek. Po około minucie wrzucamy liście szpinaku, zmniejszamy ogień i mieszamy dokładnie. Dodajemy przyprawy oraz sok z cytryny. Ponownie dokładnie mieszamy i jeśli mamy wrzucamy ziarenka zielonego pieprzu. W momencie kiedy nasz szpinak będzie podduszony wlewamy śmietankę i dorzucamy drobno posiekany koperek. Gotujemy całość jeszcze około 4 minut .
- Wspaniały do makaronów oraz ryb.
- Możnemy zrobić więcej i spokojnie zamrozić.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/