Salsa z awokado - guacamole
2015-10-10 01:30:34
Dziś oryginalna i pyszna salsa rodem z Meksyku. Ciekawe urozmaicenie do przekąsek czy dodatek do dań głownych. Meksykanie podają ją z chipsami kukurydzianymi - nachos. Istnieje niezliczona ilość przepisów i odmian guacamole. Przedstawiam Wam moją wersję...
- 2 dojrzałe owoce awokado
- 2 szalotki lub 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczku szczypiorku
- 1 dojrzały pomidor lub kilka koktajlowych
- 1 papryczka chilli lub łyżeczka suszonego
- sól oraz pieprz do smaku
- sok z połówki cytryny lub limonki
- Zaczynamy od przekrojenia na połówki awokado, usuwamy pestki i wybieramy łyżką miąsz z owoców. Rozgniatamy widelcem na gładką masę . Całość skrapiamy sokiem z cytryny.
- Pomidory obieramy, kroimy drobno i pozbawiamy nasion oraz soku. Następnie siekamy bardzo drobniutko. Podobnie robimy z szalotkami, chilli ( usuwamy pestki ) i ze szczypiorkiem, drobniutko siekamy i dodajemy do awokado. Wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstwiamy aby smaki się dobrze połączyły.
- Gotowe, oryginalne i bardzo świeże!
- Można też dodać pikantny sos tabasco . Sprawdzą się też listki świeżej kolendry.
- Jeżeli chcemy uzyskać konsystncję płynnego dipu możemy dodać jogurt naturalny lub delikatną śmietanę.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/