Jajka po wiedeńsku
2015-10-18 13:15:21
Bardzo wytworne i smaczne danie, które może być idealnym początkiem dnia. Często serwowane w najlepszych restauracjach świata. W tym przepisie postaram sie wam w prosty sposób przekazać jak zrobić je samemu. Zapraszam ...
- 2-3 jajko bardzo świeże
- pół łyżeczki masła
- sól i pieprz do smaku
- Jajka myjemy dokładnie i delikatnie wbijamy do szklanki tak aby żółtka się nie rozlały. Należy dobrać odpowiednią szklankę any nie pękła nam pod wplywem temperatury. Następnie wstawiamy szklankę do garnka z gorąca wodą ustawionego na ogniu. Woda powinna być do na równo z jajkami. Gotujemy do momentu aż białko się zetnie, natomiast żółtko powinno pozostać płynne. Dodajemy na wierzch masło, lekko doprawiamy salą oraz pieprzem. Idealnie jest posypać wierzch świeżym szczypiorkiem. Podajemy ze świeżym pieczywem posmarowanym dobrym masłem. Gotowe !
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/