Genialnie prosta ryba po grecku - tradycyjny przepis
2015-09-23 14:34:26
Ilość porcji 6
Klasyka na polskiego stołu, czyli ryba po grecku. Podawana zawsze w Wigilie i bardzo często przy różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych. Co z Grecją ma wspólnego tego nie wiedzą nawet najstarsi kucharze. Chyba nie ma to większego znaczenia, bo jest to pozycja obowiązkowa w wielu polskich domach. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia. Z przepisem nie ma co kombinować..sprawdzony od pokoleń..w prostocie cały urok..
Całkowity czas
1 hr 30 min
Całkowity czas
1 hr 30 min
- SKŁADNIKI
- 800 g filetów białej ryby (np. dorsza, morszczuka, mintaja), mrożonego lub świeżego
- 7-10 średnich marchewek
- 1 średni seler
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1l przegotowanej wody
- 4 ziela angielskie
- 3 listeki laurowe
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 1 łyżka cukru
- po 1/2 łyżeczki: bazylii, oregano lub mieszanki ziół prowansalskich
- 1 mały słoiczek (100 g) koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- odrobina Worcestershire sosu (opcjonalnie)
- sól oraz pieprz do smaku
- sok z 1/2 cytryny
- olej roślinny do smażenia, np.słonecznikowy
- 2 jajka
- 100g mąki
- 100g bułki tartej
- groszek zielony lub natka pietruszki do dekoracji
- Ryby rozmrażamy i bardzo dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami. Kroimy na kawałki, kropimy sokiem z cytryny oraz posypujemy solą, pieprzem, odładamy na talerzu na około 20 minut.
- Nastepnie delikatnie panierujemy nasze ryby, czyli obtaczamy najpierw w rozbitych jajkach a następnie w wymieszanych razem mące i bułce tartej i smażymy małymi partiami na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Na petelnie po smażeniu ryb dolewamy odrobinę oleju, dodajemy rozgnieciony czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. W międzyczasie zanim cebula się zeszkli ścieramy marchewkę i seler na tarce do jarzyn o grubych oczkach. Dodajemy starte warzywa do zeszklonej cebuli i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, całość dokładnie mieszamy i po 5-10 minutach zalewamy przegotowaną wodą. Gotujemy pod przykryciem kolejne przez 15 - 20 minut w międzyczasie dodając liść laurowy,ziele angielskie, zioła prowansalskie, cukier oraz odrobinę Worcestershire sosu, pod koniec dodajemy suszoną paprykę głownie dla uzyskania ładnego koloru. Przyprawiamy sos do smaku solą oraz pieprzem.
- Gorące warzywa układamy na usmażonej rybie.
- Najlepiej jest schlodzić naszą potrawę w lodówce, jeśli przygotujemy ją z wyprzedzeniem nasza potrawa nabierze smaku. Przed podaniem dekorujemy groszkiem zielonym lub natką pietruszki.
- Spokojnie możemy pominąć proces panierowania ryby i usmażyć ją tak jak jest.
- Możemy dodawać do sosu rózne warzywa np. pietruszkę, biała częśc pora czy świeżą paprykę, najważniejsze jednak by dominowały marchewka i seler.
- Naszą rybę możemy podawać również w głebokim naczyniu wielowarstwowo, przekładając na przemian warstwę rybą i warzywną.
ŁapSmak http://www.lapsmak.pl/