Uwielbiam jeść sałatki dlatego staram się robić różne żeby mi się nie znudziły. Ta sałatka jest bardzo dobra i często gości na naszym stole. Ma wyrazisty smak ze względu na sos czosnkowy który świetnie komponuję się z brokułami i prażonymi migdałami.
SKŁADNIKI
1 podwójny filet z kurczaka
1 brokuł
1 świeży ogórek
100 g płatków migdałów
4 łyżki oleju
Sos czosnkowy:
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka kroimy w kostkę. Fileta myjemy, kroimy w kostkę oprószamy przyprawą do kurczaka i smażymy na oleju, studzimy. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni aż nabiorą złotego koloru.Sos: jogurt naturalny mieszamy z majonezem i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Brokuły, mięso i ogórka mieszamy w salaterce, polewamy sosem czosnkowym a na wierzch wysypujemy uprażone płatki migdałowe