Dzisiaj proponuję paszteciki z płuckami i kapustą kiszoną. Taki farsz świetnie współgra z mięciutkim ciastem. Nawet osoby, które nie lubią płucek zajadają się nimi ze smakiem myśląc, że są z mięsem. Jeśli nigdy nie jedliście takich pasztecików to polecam je zrobić bo są bardzo smaczne. Ze szklanką barszczyku czerwonego smakują wybornie.
Składniki
Ciasto: 1 kg mąki torebka proszku do pieczenia( na 1kg mąki) 1,5 margaryny łyżeczka soli 2 jajka 400 g śmietany 18%
Farsz: 50 dag kapusty kiszonej 1 kg płucek wieprzowych 1 cebula 5 dag słoniny 2 ząbki czosnku sól i pieprz 1 łyżka vegety
Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Płucka płuczemy i w osobnym garnku gotujemy do miękkości. Ugotowane płucka mielimy w maszynce do mięsa a kapustę kroimy na małe kawałki. Słoninę kroimy w kostkę podsmażamy, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Płucka mieszamy z kapustą, dodajemy skwarki wraz podsmażoną cebulą. Farsz doprawiamy solą , pieprzem i vegetą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wyrabiamy.
Ciasto: Do śmietany wbijamy jajko, dodajemy posiekaną margarynę, sól, proszek do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na końcu dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto dzielimy na trzy części i każdą z nich rozwałkowujemy na stolnicy. Kroimy na około 10 cm paski, w środek każdego pasków wkładamy farsz i zwijamy jak w roladę. Kroimy na ukośne kawałki i kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Paszteciki smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C
W tym roku paszteciki powstały u mnie dwukrotnie. Na wigilię wielkopolskich blogerów oraz na wigilię domową. Do pierwszych użyłam ciasta francuskiego, do drugich kruchego. Obie wersje wyszły bardzo dobrze. arkusz ciasta francuskiego lub kruchego (słone...
Dzisiaj proponuję paszteciki z płuckami i kapustą kiszoną. Taki farsz świetnie współgra z mięciutkim ciastem. Nawet osoby, które nie lubią płucek zajadają się nimi ze smakiem myśląc, że są z mięsem. Jeśli nigdy nie ...
DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI przepyszne paszteciki, które idealnie sprawdzają się na wigilijnym stole. DROŻDŻOWE PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI Składniki: Ciasto drożdżowe 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 10...
Te paszteciki z pewnością przypadną do gustu wielu z was. Jeżeli macie wątpliwości co do farszu, możecie go zastąpić jakimś innym, bardziej tradycyjnym. Chociaż moim zdaniem to mięso i kiszona kapusta to całkiem udane połaczenie. Zresztą już wa...
Paszteciki z kapustą i grzybami Doskonałe na Wigilię oraz na wszelkie imprezy. Paszteciki z kapustą i grzybami idealnie komponują się z filiżanką gorącego barszczyku. Są wyraziste w smaku, takie jak lubię. Paszteciki z kapustą i grzybami przygotowałam ...
My Blueberry Corner by "jagodzianka"
Na sylwestrową imprezę paszteciki z kapustą i pieczarkami są idealną przekąską w duecie z czerwonym barszczem. Przygotowanie takich pasztecików jest Przeczytaj cały artykuł
Post Paszteciki z kap...