Moja mama dostała ten przepis od koleżanki. Spróbowałam i tak mi posmakowała że ja też zrobiłam spory zapas tej pasty. Doskonała jako dodatek na kanapki lub pizzy. Nawet nie sądziłam że może być taka smaczna.
Składniki
3 kg papryki
15 dag papryki chilli
2 główki czosnku
50 dag cukru
3 łyżki soli
1/5 szklanki oleju
2 małe słoiczki koncentratu pomidorowego
szklanka octuSposób przygotowania
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki.
- Paprykę kroimy na pół i usuwamy pestki.
- Obie papryki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa
- Paprykę przekładamy do garnka gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie paprykę odcedzamy na sicie.
- Do odcedzonej pasty dodajemy cukier, olej, ocet, sól, koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Gorące przekładamy do umytych i suchych słoików. Pasteryzujemy 7 minut od momentu zawrzenia wody. Słoiki odwracamy do góry dnem.