Ogórki pierwszy raz zrobiłam na próbę 5 lat temu od tamtej pory tak nam posmakowały, że robię je każdego roku. Raz robię je w wersji sałatki tak jak na zdjęciu, a czasem wkładam całe ogórki i wlewam do nich zalewę musztardową. W obu wersjach smakują znakomicie.
Składniki:
4 kg ogórków
2 cebule
wiązka kopru
Zalewa:
2,5 l wody
50 dag cukru
0,5 l octu 10%
190 g musztardy chrzanowej
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i razem ze skórką kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Do każdego słoika wkładamy po plasterku cebuli, gałązce kopru i po płaskiej łyżeczce soli. Składniki na zalewę zagotowujemy i studzimy. Ogórki wkładamy do umytych i suchych słoików , zalewamy zalewą i zakręcamy słoiki. Na dno garnka wykładamy bawełnianą ściereczkę, wkładamy słoiki i zalewamy wodą. Słoiki pasteryzujemy na wolnym ogniu około 10 minut od momentu zagotowania się wody. Odwracamy do góry dnem.