Pora na zapowiadane przetwory z ogórków. Dzisiaj będą to ogórki w musztardzie, które zaraz po ogórkach kiszonych są moimi ulubionymi. Jeżeli szukacie ciekawego pomysłu na ogórki napewno te w musztardzie przypadną wam do gustu.
Składniki na około 4 słoiki 0,5 l
3 kg ogórków
8 ząbków czosnku
4 liście laurowe
12-16 kulek ziela angielskiego
Składniki na zalewę
5 szklanek wody
3/4 szklanki octu
szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy
1 łyżeczka gorczycy
Ogórki dokładnie myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na 8 części wykrawając przy tym pestki z środka. Obrane i pokroje ogórki zasypujemy w misce 1 łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na ok.1-2 godziny.
Do przygotowanych słoików wrzucamy ziele angielskie (ok.3-4 ziarnka na słoik) i liście laurowe.
Po 1-2 godzinach ogórki zalewamy wodą i odcedzamy z nagromadzonej wody z solą. Wtedy też ogórki staną się miękkie i lepiej będą układać się w słoiku.
Do słoików wkładamy ogórki i zabieramy się na zalewę. Wszystkie jej składniki jak wodę, ocet, cukier, sól, musztardę oraz gorczycę wystarczy włożyć do jednego garnka wymieszać i zagotować. Słoiki zalewamy na gorąco, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Już wtedy powinny szczelnie się zamknąć.
Jednak jeżeli nie jesteście pewne słoików możecie pasteryzować je po zamknięciu około 15 minut.
Po kilku dniach ogórki są gotowe do spożycia nadają się jako zakąski, dodatki do dania głównego czy składniki sałatek.