Ten szybki przepis powinien zachwycić nawet tych najbardziej wymagających! Szybkie przygotowanie babeczek pozwala nam na dłuższe kombinacje z bezą szwajcarską! Jest to nowość zarówno dla mnie jak i dla bloga. Przygotowanie bezy wymaga dużej ilości czasu oraz siły! Lecz zapewniam jak raz spróbujecie nie zrezygnujecie z nich. Można tą bezę traktować jako krem do przełożenia biszkoptów i ciast! Zachęcam, abyście spróbowali tego przepisu, a gwarantuję, że się w nim zakochanie ! Beza niezależnie od tego czy tradycyjna, czy szwajcarska jest trudna do wykonania. Ja praktykuję metodę ,,pierwsze śliwki robaczywki".
Składniki na babeczki waniliowe:
- 350 g mąki (typ najlepiej 400)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na bezę szwajcarską:- aromat waniliowy (kilka kropel)
Sposób przygotowania babeczek:
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia wymieszać w misce.
- W osobnej misce połączyć razem jajo, olej oraz mleko.
- Składniki suche połączyć z mokrymi, wymieszać energicznie na gładką masę.
- Gotową masę wykładać na papilotki do 3/4 wysokości.
- Piec około 20 minut ( w zależności od piekarnika w jednym może to być 13 minut w drugim 22 minuty). Należy piec do tzw. ,,suchego patyczka".
Sposób przygotowania bezy:
- Białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) ze szczyptą soli należy ubić na sztywną pianę.
- Miskę z ubitą pianę z białek wstawić do kąpieli wodnej (na garnek z wrzącą wodą, ale nie gotującą się!! Jest to bardzo ważne, aby nie ścięły się białka, tak, aby powierzchnia wody nie stykała się z miską) i mocno energicznie ubijać dodając cukier puder (stopniowo, po jednej łyżce).
- Ubijać na parze, aż białka osiągnął temperaturę 75-80 stopni (wtedy właśnie giną ewentualne bakterie salmonelli), około 30-40 minut.
- Jeżeli białka są już ,,gorące" należy zdjąć je z pary i ubijać do wystygnięcia. Masa będzie gęstnieć.
- Po wystudzeniu masa powinno być sztywna, jeżeli tak się nie stało (pewnie coś źle poszło lub jajka użyte do bezy nie były pierwszej świeżości), można utrzeć ją z masłem (wtedy konsystencję musimy określić już sami).
- Tak przygotowaną bezę można wy szprycować na upieczone wcześniej babeczki lub przełożyć nią biszkopt lub inne ciasto.