Szafranowe risotto często jest mylone z risotto milanese. Różnica polega na tym, że risotto milanese, które zwykle jest dodatkiem do ossobuco (takim daniem podjęli mnie ostatnio Włosi w Mediolanie) jest z dodatkiem szpiku cielęcego.
Ten przepis jest bez szpiku, za to z dodatkiem sezonowych warzyw: (pieczonej) dyni i kwiatów cukinii, które przywiozłam z Mediolanu. Jeśli nie macie kwiatów, możecie je pominąć.
Jak zrobić risotto? Krok po kroku
Risotto można zrobić z dowolnymi dodatkami, zasada jest jednak zawsze taka sama. Ważne, aby użyć odpowiedniego ryżu do risotto: carneroli albo arboria. Zwykły, basmanti, jaśminowy się niestety do tego nie nadają.
Jak mamy już ryż, to po kolei robimy tak:
- Na patelni rozgrzej oliwę i krótko przesmaż cebulę.
- Dodaj ryż (surowy) i smaż na oliwie do czasu, aż ziarenka ryżu staną się lekko przezroczyste. Jeśli będzie taka potzreba, dolej oliwy. Ważne, aby nie dopuścić do zarumienienia ryżu.
- Do przeszklonego ryżu wlej białe, wytrawne wino. Poczekaj aż trochę odparuje.
- Teraz dolewaj partiami bulion, który cały czas powinien być gorący. Gotuj, aż risotto będzie miękkie (ok.15-20 minut).
- Wyłącz risotto i dodaj masło (lub odrobinę śmietany) i starty ser
Składniki (na 4 porcje):
- 1,5 szklanki ryżu do risotto (użyłam carneroli , można dać też arborio)
- ok. 1,5 litra bulionu
- 3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 łyżeczki szafranu w proszku
- 2 łyżki masła
- 50g startego sera (użyłam pecorino, można dać grana padano lub polski długo dojrzewający ser, np. bursztyn)
- 1 mała dynia hokkaido (moja ważyła 1,2 kg)
- świeże zioła: szałwia, rozmaryn i estragon
- 4-8 kwiatów cukinii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Dynię umyj i pokrój w cząstki (jak arbuza), usuń pestki (nie obieraj ze skórki, dyni hokkaido nie . Dynię ułóż na blaszce do pieczenia (tej z piekarnika), skrop oliwą, posól i posyp świeżymi ziołami (szałwią, rozmarynem, estragonem). Piecz ok. 20-30 minut, aż dynia będzie miękka (ale nie będzie się rozpadać). Ostudź i pokrój w grubą kostkę.
- Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę, dodaj pokrojona w kostkę cebulę i posiekany czosnek i zeszklij.
- Dodaj ryż i smaż mieszając, aż ryz stanie się przezroczysty. Uważaj, aby nic nie przypalić!
- Zalej ryż białym winem, zamieszaj i poczekaj, aż wino odparuje.
- Stopniowo dodawaj bulion (i tu uwaga! Bulion powinien cały czas delikatnie wrzeć, więc postawcie go na palniku), dodaj szafran, mieszaj i czekaj, aż ryż wchłonie płyn. Gotowanie risotto zajmuje ok.15 – 20 minut.
- Na sam koniec dodaj kwiaty cukinii i pokrojoną pieczoną dynię (wraz z ziołami z pieczenia).
- Wyłącz risotto, dodaj ser i masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wymieszaj i od razu podawaj.