Pomysł na ten przepis pojawił się pod wpływem chwili, kiedy nie miałam przygotowanego obiadu i potrzebowałam coś na szybko. Przygotowanie całego obiadu zajęło mi tylko pół godziny. Mięso z uda kurczaka jest soczyste, a użyte przyprawy bardzo fajnie podkreślają danie. Poza tym maskują brak soli w daniu. Do tego orzeźwiający dip jogurtowy ze świeżą kolendrą i sokiem z limonki. Ten duet nadaje smak bez użycia soli, w ramach akcji Cisowianki – gotujmy zdrowo – mniej soli (tu więcej o całej akcji). Soli spożywamy 2 razy więcej, niż jest to zalecane (zalecane jest 1 płaska łyżeczka), bowiem ukryta jest niemalże wszędzie w gotowych produktach. Dlatego nie dosypujmy jej bezmyślnie do wszystkiego. Dzięki ograniczeniu soli w diecie zmniejszycie ryzyko wystąpienia obrzęków, nadciśnienia, chorób nerek, osteoporozy czy udaru. Nie zapomnijcie pić niskosodową wodę!
![Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9374-kopia](http://www.kuchniawformie.pl/wp-content/uploads/2016/04/Chrupiący-kurczak-z-piekarnika-bez-soli_MG_9374-kopia-540x360.jpg)
Jeśli zostanie Wam trochę kurczaka, użyjcie go kolejnego dnia do przygotowania sałatki, kanapki lub tortilli.
Składniki (na 3 porcje):
- 500g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i bez kości)
- 1 jajko
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chyba, ze wolicie ostrzejsze smaki, to możecie dać więcej)
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka masła klarowanego
dip:
- 1 mały jogurt naturalny
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Sposób przygotowania:
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Mięso umyj i osusz.
- 2 łyżki płatków owsianych zmiel, wymieszaj z pozostałymi trzema (niemielonymi) i przyprawami. Wymieszaj.
- Jajko roztrzep widelcem.
- Mięso obtocz w jajku, a następnie w panierce.
- Kurczaka ułóż do blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polej z wierzchu rozpuszczonym klarowanym masłem.
- Piecz kurczaka łącznie 25 minut, po 15 minutach obróć na drugą stronę.
- Składniki na dip wymieszaj ze sobą.
- Chrupiącego kurczaka z piekarnika podawaj z zielonymi sałatami (u mnie roszponka z oliwą truflową) i dipem.
![Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9364-kopia](http://www.kuchniawformie.pl/wp-content/uploads/2016/04/Chrupiący-kurczak-z-piekarnika-bez-soli_MG_9364-kopia-360x540.jpg)
![Chrupiący kurczak z piekarnika bez soli_MG_9393-kopia](http://www.kuchniawformie.pl/wp-content/uploads/2016/04/Chrupiący-kurczak-z-piekarnika-bez-soli_MG_9393-kopia-540x360.jpg)