Placki z cukinii przygotowałam na planie programu W dobrym stylu Małgorzaty Rozenek. To nowość w jesiennej ramówce TVNStyle. Prowadząca i jej goście radzą, jak ułatwiać sobie życie. Ja byłam zaproszona do odcinka o podróżach i miałam przygotować przekąski na drogę. Z kilku zaproponowanych przeze mnie na etapie produkcji, ostatecznie na planie zrobiłyśmy trzy, a po montażu na ekranie pojawiły się dwie – ciasteczka owsiane i placki z cukinii.
Obie przekąski są pyszne, o czym świadczy ich błyskawiczne zniknięcie w trakcie nagrywania programu, i co ważne przy planowaniu podróży i wszystkich związanych z nią sprawach – szybkie do zrobienia. Jestem zwolenniczką zabierania swojego jedzenia na drogę, bo nie dość, że nie tracimy czasu na przystanki, to mamy pewność w sprawie menu, które wybieramy.
Składniki:
- 3 duże cukinie
- 2 jajka
- 3-4 łyżki mąki
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- mała cebula
- 2 garści świezych ziół – tymianku lub bazylii
- olej do smażenia
Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach – nie obierać ze skórki, wystraczy dobrze umyć. Odsączyć, tak by cukinia oddała, jak najwięcej wody. Do odsączonej cukinii dodać posiekany czosnek, zioła, pokrojoną drobno cebulę i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać nieco mleka lub jogurtu, jeśli zbyt rzadkie – dosypać mąki. Ciasto powinno mieć taką konsystencję, by bez problemu można je było nakładać łyżką na patelnię.
Na patelni rozgrzać olej. Nakładać dużą łyżką porcję ciasta, lekko spłaszczyć i docisnąć. Smażyć do zarumienienia z obu stron. Można podawać z gęstym jogurtem.
Program W dobrym stylu z moim udziałem w tym tygodniu będzie w TVNStyle 3 razy :
- w poniedziałek 12 września o 22.5o
- w środę 14 września o 11.35
- w piątek 16 września o 13.20
Zapraszam!