Naprawdę rewelacyjny sos, można go użyć do pizzy, makaronów, na chlebek. Można go użyć jak kto chce, jest naprawdę dobry. Ten sos poleciła mi moja siostra, ona dostała ten przepis od swojej szwagierki też Małgosi. Dziękuję.

Cukinię obrać ze skórki, wyciąć nasionka i pokroić na małe kawałki. Cebulki obrać i pokroić w talarki. Papryki umyć, wyciąć nasionka, błonki i pokroić w cienkie paseczki. Obsypać solą i zamieszać. Przykryć i odstawić na 5 godzin.

Do garnka dodać cukier, ocet, przecier pomidorowy, keczup, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylię zagotować.
Do dużego garnka wrzucić wszystkie warzywa i całą wodę która wypłynęła z warzyw. Gotować, mieszając aż warzywa będą prawie miękkie. Następnie dodać przygotowany wcześniej sos z octem i przyprawami. Gotować cały czas mieszając 30 minut.

Zmiksować za pomocą blendera lub malaksera na gładką masę.
Przygotować słoiczki i napełnić sosem. Wstawić słoiczki do garnka wyłożonego szmatką i postawić słoiczki. Zalać wodą do 3/4 wysokości słoiczków i gotować 30 minut
Sos jest pyszny, polecam.