spód ciasteczkowy
200g herbatników
3/4 kostki masła
Ciastka mielimy na pył, dodajemy roztopione masło,
mieszamy i wykładamy blaszkę - mocno dociskając.
Wstawiamy do lodówki
3 jajka
1kg sera w wiaderku president
3/4 szkl cukru
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1/4 szkl śmietany 30%
podwójne espresso
2 łyżki masła orzechowego
50 ml likieru orzechowego lub syropu
mleczna czekolada
80ml likieru orzechowego lub Advocata cappuccino
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,
dodajemy ser i miksujemy.
Następnie dodajemy masło orzechowe,
kawę i likier lub syrop - miksujemy.
Na koniec budyń i śmietanę - znów miksujemy.
Na spód ciasteczkowy wylewamy masę serową.
Pieczemy ok 52 min w 180 bez termoobiegu.
Mleczną czekoladę roztapiamy w likierze lub Advocacie.
Polewamy nią sernik.
Ozdabiamy orzechami lub czekoladkami.
Tortownica 24cm - 12 kawałków