Dobrze jest zostawić za drzwiami domu hałas i pęd. Smog i korki wielkiego miasta. Dobrze jest ogrzać duszę światłem świecy i otulić ją aksamitnym dźwiękiem. Dobrze jest pomyśleć o swoim ‚tu i teraz’. I o ‚potem’. Dobrze jest wypić kieliszek wina...
Maj dokądś spieszy się, gna, nie mogę go dogonić Jeszcze nie nacieszyłam się bzami, nie nawąchałam, a one już przekwitają. Ostatnie chyba układam w wazonie Łapię majowe chwile jak małe klejnoty i układam z nich królewski cza...
Kiedyś to był jedyny sposób. Wymieszać świeże jajka z mąką oczywiście ręcznie, a potem zagniatać i zagniatać, aż staną się jednością. Potem zaś wałkować i wałkować, aż żółta płachta będzie tak cienka, że kiedy ją podniesies...
Zapraszam na kolejne pyszne danie z naszej akcji Pasta e vino! Przypomnę - akcja polega na tym, że razem z Anią z Kuchennymi drzwiami gotujemy danie z tego samego przepisu, we własnych domach, testujemy do niego wino i potem publikujemy przepis w tym s...
Wrzesień zaskakuje mnie chłodem i tym, że każe szykować się na jesień A ja jeszcze w letnich nastrojach, wakacyjnych wspomnieniach i z nadzieją na pikniki za miastem. Kurtki i swetry mam pochowane głęboko w garderobie i chętnie zos...
Na koniec lata (polskiego, bo w Toskanii jeszcze trochę potrwa :) proponujemy Wam razem z Anią, do której kuchni możecie zajrzeć KUCHENNYMI DRZWIAMI, absolutnie wyjątkowe pierogi z młodą karmelizowaną marchewką i ricottą. Są naprawdę pyszne!To kolejna ...
Uwielbiam ravioli Pasta ripiena, czyli nadziwany makaron to świetny pomysł na wyrafinowaną kolacje, czy uroczysty obiad Moja dziesiejsza propozycja to ravioli con zucca, czyli ravioli z dynią, podane z masłem i szałwią. Koniecznie musicie...
Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania cias...