Wśród sałatek najbardziej lubię te ze śledziem. Przedstawiam jedną z nich. Warto wypróbować.Sałatka śledziowa z fasolą2 płaty matiesa1 cebula1 puszka białej średniej fasoli3 jajka1 średnie kwaśne jabłko2 połówki papryki konserwowej2 średnie ziemniaki3 łyżki kukurydzy3/4 małego słoiczka marynowanych pieczarekmajonezsól, pieprz świeżo mielony
Matiasy wymocz w wodzie żeby nie były za słone. Wyjmij, rozłóż na ręczniku papierowym, osącz. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Paprykę, cebulę i jabłko oczyść, obierz i także pokrój w kostkę podobną do tej śledziowej. Warzywa konserwowe odcedź. Jajka ugotuj, ostudź, obierz, posiekaj. Ziemniaki ugotuj bez obierania a gdy wystygną zdejmij skórkę - też pokrój w jak inne składniki. Wszystko po kolei wrzucaj do miski, dodaj majonez, wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą.