Śledzie to ja lubię w każdej postaci. Ta wersja z biała fasolą bardzo mi odpowiada. Spróbujcie i
Wy. Zapraszam
2 płaty matiesa
1 cebula
1 puszka białej średniej fasoli
3 jajka
1 średnie kwaśne jabłko
2 połówki papryki konserwowej
2 średnie ziemniaki
3 łyżki kukurydzy
3/4 małego słoiczka marynowanych pieczarek.
Matiasy wymocz w wodzie żeby nie były za słone. Wyjmij, rozłóż na ręczniku papierowym, osącz. Następnie pokrój w niedużą kostkę. Paprykę, cebulę i jabłko oczyść, obierz i także pokrój w kostkę podobną do tej śledziowej. Warzywa konserwowe odcedź. Jajka ugotuj, ostudź, obierz, posiekaj. Ziemniaki ugotuj bez obierania a gdy wystygną zdejmij skórkę - też pokrój w jak inne składniki. Wszystko po kolei wrzucaj do miski, dodaj majonez, wymieszaj dokładnie i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz solą.