Kiedy pojawia się młoda kapusta
natychmiast pojawia się potrzeba zrobienia trzech dań:kapusty młodej na gęsto, sałatki wiosennej i gołąbków. Gołąbki się akurat skończyły,kapusta na boczku już była (pożarta zanim zrobiłam zdjęcia, muszę powtórzyć, wtedy wstawię). Dzisiaj kolej na sałatkę wiosenną. Ta sałatka jest pyszna, ale tylko zrobiona z młodej kapusty. Pyszna i lekka kolacja.
A oto ona:
Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
4 jajka
10 dag żółtego sera (dałam edamski)
15 dag dowolnej wędliny
1 duży pomidor
1 młoda cebulka
garść koperku lub kilka gałązek
1 ogórek gruntowy
3 łyżki majonezu
sól, pieprz mielony
Wykonanie:
Wszystkie składniki oprócz sera kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na jarzynowej tarce. Dodajemy koperek. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem . Dodajemy majonez i jeszcze raz mieszamy.