Dzisiaj zapraszam na galaretkę drobiową inaczej.
Potrzebujemy:
1 duża podwójna pierś kurza
1mała marchewka
1/2 małej pietruszki
kawałek zielonej części pora
2jajka
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka chrzanu
2 łyżki gęstego majonezu
pieprz ziarnisty
listek laurowy
ziele angielskie
sól,pieprz mielony
2 duże ząbki czosnku
żelatyna instant na 1 litr
koperek
1 łyżeczka cukru
A robię to tak:
Pierś umyłam, warzywa obrałam i umyłam. Włożyłam do garnka, dodałam przyprawy, zalałam 1 litrem wrzątku i gotowałam na wolnym ogniu ok 30 min. Pierś wyjęłam, zostawiłam do ostudzenia. Pokroiłam w kostkę. Wywar przecedziłam.
Jajka ugotowałam na twardo. Wystudziłam i obrałam.Pokroiłam na ćwiartki.
Z pomidorów w puszce odłożyłam 2 łyżki, a resztę zmiksowałam z majonezem i chrzanem, solą, pieprzem i cukrem. Włożyłam odłożone pomidory.
Połowę żelatyny rozpuściłam w wywarze z gotowania piersi.
W salaterkach ułożyłam po 2 ćwiartki jajka, gałązkę koperku i warstwę piersi.Zalałam galaretką. Odstawiłam do stężenia.
Do zmiksowanych pomidorów dodałam drugą połowę żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości wrzątku. Wymieszałam i lekkim stężeniu wyłożyłam mus na galaretę.Odstawiłam do stężenia.