Witajcie po ponad dwutygodniowej przerwie w blogowaniu!
Mimo, że sezon na robienie różnych przetworów dobiega końca to jednak nie zaszkodzi napisać parę słów. Przepisy sprawdzą się znowu w przyszłym roku. Kiedyś umieściłam tutaj przepis na surówkę z kapusty, którą oczywiście można trzymać w słoikach (po odpowiednim przygotowaniu).
Podrzucam tutaj linka, jeśli ktoś jest zainteresowany :
http://kuchennemarzenia.blogspot.com/2013/08/saatka-z-kapusty.html
Dzisiaj kolejne dwa przepisy na pyszne ogórki w curry i buraczki w zalewie octowej (co do burków to przepis znany jest zanim jeszcze pojawiłam się na świecie, mój tata uwielbia buraczki. Jego najlepsze danie : to kotlet, purre z ziemniaków no i oczywiście BURACZKI. Mógłby to jeść codziennie. I od tego czasu mama, a teraz ja przygotowujemy buraczki w różnych postaciach).
Przetwory znane są już od bardzo dawna. Każda gospodyni domowa cieszy się, iż posiada takie domowe przetwory, które oczywiście smakują o stokroć lepiej niż te, które znajdziemy na sklepowych półkach. Mimo, że wymaga to trochę czasu i cierpliwości to jednak przynosi ogromną satysfakcję i radość.
Teraz czas na przepisy i... tutaj jedno i zasadnicze wyjaśnienie, niestety na zdjęciu nie widać dokładnie buraczków (poprzez swój kolor, ale także i światło wydaje się, iż w słoiku znajduje się dżem, a nie buraczki w zalewie octowej). Jak tylko będę robiła obiad i akurat użyję słoiku z buraczkami to zrobię dokładniejsze zdjęcie :)
Ogórki w curry
Składniki:
2,5 kg ogórków
3 cebule
liść selera
1l wody
2,5 szklanki cukru
1,5 szklanki octu
3 łyżki soli
3 łyżki gorczycy
3 łyżki curry
Przygotowanie:
Wodę, cukier, ocet, sól, gorczycę i curry - zagotować. Obrane i pokrojone w półksiężyce ogórki, zalać przygotowaną zalewą. Włożyć do słoików i pasteryzować około 10 minut.
Buraczki w zalewie octowej
Składniki:
buraczki
3 szklanki wody
1 szklanka octu (niepełna)
1 łyżka soli
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane buraczki pokroić w ćwiartki i włożyć do słoików. Wodę, ocet, sól i cukier wymieszać. Zalać buraczki, zakręcić słoiki i pasteryzować przez około 10 minut.
Smacznego!