Z niecierpliwością czekam na nadejście wiosny. Mimo, że upłynie jeszcze wiele dni przed ujrzeniem pierwszego krokusa, staram się jakoś trzymać. Wełniane skarpety i ciepły sweter czasem nie wystarczą, dlatego często owijam się w kołdrę jeszcze przed godziną dwudziestą. Jednak kiedy mam więcej chęci, przygotowuję coś co rozgrzeje mnie od środka, czyli Zupę Krem. Gorąca, mega sycąca... z dodatkiem szczypiorku, który przypomina o wiośnie. Tyle mi pozostało :)
Składniki:
- 2 małe selery/jeden ogromny
- 2 cebule
- pietruszka
- łyżeczka ziaren kolendry
- łyżeczka ziaren pieprzu
- liść laurowy
- 1/4 łyżeczki chilli
- 2 ziarna ziela angielskiego
Warzywa obierz. Seler pokrój w większą kostkę, pietruszkę tak samo, a cebulę w grube pióra.
Do garnka wlej cienką warstwę oleju. Wrzuć warzywa, obsmaż. Dodaj przyprawy, smaż kilka minut. Zalej wodą lub bulionem, gotuj aż wywar nabierze smaku ok. 40 minut. Można lekko posolić.
Zmiksuj całość blenderem, przetrzyj przez sito.Jeśli będzie zbyt gęsta można dolać wody. Podaj ze szczypiorkiem i kromką chleba :)
Smacznego!!!