Takie ziemniaczki robię bardzo często i od bardzo dawna, jako dodatek do dania lub nawet bez dodatków typu mięso, bo po prostu lubię :) pasują też do dań z grilla. Moje ulubione, obok
tych ziemniaczków Justi, które znacznie później "odkryłam" :)
Można je przed pieczeniem podgotować na półtwardo - wtedy czas pieczenia się skróci.
Składniki:2 kg ziemniaków
1/4 szkl. oleju
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
2 szczypty soli
Sposób przygotowania:Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wkładamy do dużej miski, wlewamy olej, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Brytfannę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy równomiernie zamarynowane ziemniaki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę, po około 40 minutach przewracamy, aby zrumieniły się z każdej strony. Rada: Ziemniaki można zapiekać podgotowane, wtedy czas pieczenia się znacznie skróci.