Taka babka może bardziej kojarzy się z jesienią, ale ja postanowiłam zrobić ją właśnie teraz w środku lata, bez żadnych owoców, dodatków. Wykorzystałam otrzymaną mąkę z orzechów ziemnych, ale świetnie tutaj sprawdzą się również drobno zmielone właśnie orzechy. Ma piękny orzechowy zapach, idealna do herbatki, kawki. Użyłam batonika owsianego oblanego białą czekoladą z nadzieniem o smaku czarnej porzeczki.
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej (100g. )
- 100g. masła
- 3 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki z orzechów arachidowych SoGood!
- 1/4 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 baton Flapjack SoGood!
- ziarno kakao Symbio
Do rondelka przełożyć połamaną na kawałki czekoladę i masło, rozpuścić. Ostudzić. Do miski wbić całe jajka, dodać cukier zmiksować. Następnie dodać mąkę pszenną, mąkę z orzechów arachidowych oraz proszek do pieczenia. Dodać czekoladę z masłem, zmiksować. Ustalić konsystencję wlewając mleko. Batonika owsianego pokroić na malutkie kawałeczki, dodać do masy razem z ziarnem kakao. Wymieszać. Ciasto przelać do formy od babki. Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.