Na drugie śniadanie lub deser … smakowity
pudding z chia z dodatkiem malin, borówek i kiwi … odrobiną płatków migdałowych … posłodzony zdrowym miodem z mniszka lekarskiego. Pysznie i zdrowo!


Składniki na 2-3 porcje:
5 łyżek nasion chia ( szałwii hiszpańskiej)
1 ½ szklanki mleka kokosowego lub krowiego
1-2 łyżeczki miodu, można pominąć
Dodatkowo:
kilka malin, świeżych lub mrożonych
kilka borówek, świeżych lub mrożonych
1 kiwi obrane i pokrojone w plasterki
2 łyżeczki płatów migdałowych
3-4 łyżeczki miodu z mniszka lekarskiego
Wykonanie:
Nasiona szałwii hiszpańskiej zalewamy mlekiem. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki (rózgi kuchennej). Naczynie z puddingiem przykrywają folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pudding przekładamy do miseczek, na wierzch wykładamy jagody, maliny oraz plasterki kiwi, posypujemy płatkami migdałowymi i polewamy miodem z mniszka lekarskiego.
Smacznego!
