Cześć =) Pieczone żeberka to tradycyjna polska potrawa. Próbowałem żeberek w wielu wersjach, ale ta jest moim faworytem. Mięso jest delikatne i aromatyczne.
Żeberka podajemy z ulubionymi dodatkami, a całość jest czymś genialnym. Szybko znikają ze stołu i wcale mnie to nie dziwi.
Żeberka w tej wersji podałem w towarzystwie zasmażanej kiszonej kapusty i pieczonych ziemniaków.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania żeberek w taki sposób, ponieważ naprawdę
warto!
Potrzebne będą:
- 1 kg żeberek
- 3 liście laurowe
- 1-2 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
- olej
Sposób wykonania:
1) Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy po około 3-4.
2) Solimy, pieprzymy, posypujemy majerankiem i odstawiamy na około 2 godziny.
3) Podsmażamy na rozgrzanym oleju.
4) Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
6) Zalewamy 1,5-2 szklankami wody, przykrywamy i pieczemy przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
Smacznego =)