Tradycyjny, podstawowy węgierski
Csirkepaprikás, czyli kurczak w papryce, to mięso z kurczaka duszone w sosie zrobionym na bazie zasmażki z dużą ilością papryki. Istnieje jednak wiele różnych wersji tej potrawy, wzbogaconych o warzywa takie jak papryka, pomidory, cebula. Paprykarz tradycyjnie podawany jest z makaronem jajecznym lub kluseczkami typu szpecle, lecz równie dobrze pasuje do dowolnego makaronu lub ryżu. Kasztanowa Kuchnia zaprasza dziś na paprykarz z makaronem w dwóch wersjach, z czerwona papryką sporządzony przez Maćka oraz z zielona, przygotowany przez Agnieszkę.
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 1 łyżka smalcu drobiowego lub oleju
- 1 łyżeczka mąki
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki (lub więcej) ostrej papryki
- 3-4 ząbki czosnku, rozdrobnione
- 2 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz
- 1 duża cebula drobno posiekana
- 2 papryki, kolor dowolny, ale najlepiej czerwone
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 szklanki wywaru/bulionu/rosołu drobiowego, ew. wody
- półtorej szklanki krojonych pomidorów wraz sokiem
- 1/2 kwaśnej śmietany 18%
- zielona pietruszka i szczypior do posypania
Sposób przygotowania:
1) Na głębszej przykrywanej patelni podgrzewamy tłuszcz, dodajemy mąkę i paprykę w proszku i wszystko krótko zasmażamy.
2) Następnie dodajemy czosnek, kurczaka, sól i pieprz. Smażymy krótko na średnim ogniu, aż mięso nabierze nieco koloru.
3) Dodajemy cebulę i paprykę, smażymy mieszając do lekkiego zeszklenia cebuli.
4) Dodajemy, majeranek, wywar, pomidory, przykrywamy i gotujemy 30 minut.
5) W małej misce umieszczamy śmietanę, dodajemy chochelkę sosu z patelni i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy zawartość miski do sosu i mieszamy wszystko.
6) Podajemy z makaronem lub ryżem, posypane pietruszką i szczypiorkiem (lub jednym z nich).
Agnieszka