Cześć =) Sum, to ryba słodkowodna o dość delikatnym smaku i różowo-białym mięsie i zwartej strukturze. Ryba ta charakteryzuję się kilkoma parami sumiastych "wąsów". Filety z suma smakują wybornie tak w wersji pieczonej, jak i smażonej. Dziś Kasztanowa Kuchnia zaprasza na smażonego suma w delikatnym sosie śmietankowo-kaparowym =)
Potrzebne będą (na 3-4 porcje):
- 500g filetu z suma
- sól i pieprz
- mąką do oprószenia ryby, najlepiej ryżowa
- 1 łyżka masła
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 2-3 łyżki kaparów z zalewy octowej
Sposób przygotowania:
1) Filet rybny kroimy na kilka mniejszych części, przyprawiamy solą i pieprzem o raz lekko oprószamy mąką z obu stron. Polecana w przepisie mąką ryżowa ma taką właściwość, że sos staje się od niej bardziej gładki i aksamitny, niż od zwykłej mąki pszennej.
2) Na patelnię rozgrzewamy masło i smażymy filety po 5-6 minut z każdej strony, do lekkiego przyrumienienia.
3) Dodajemy na patelnię śmietanę i kapary, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy kilka minut do lekkiego zagęszczenia sosu poprzez odparowanie cieczy.
4) Podajemy z dowolnymi dodatkami, jak np. widoczne na zdjęciu puree ziemniaczano-selerowe. Równie smaczne jest puree ziemniaczano-pietruszkowe i w obu przypadkach możemy wykorzystać korzeń pietruszki lub selera pozostały z gotowania rosołu.
Smacznego =)
Agnieszka