Cześć =) Serek wiejski z ogórkiem, to potrawa nawiązująca smakowo do naszej rodzimej mizerii, a także greckiego sosu
tzatziki. Jest to pożywna i energetyzująca przekąska warzywno-białkowa, dobrze sprawdzająca się np. na drugie śniadanie, również w formie "na wynos" na uczelnię lub do pracy. A z dodatkiem młodych ziemniaków (lub innych warzyw) albo pieczywa, może stanowić lekki letni obiad. Zamiast ogórka można dodać pomidor lub inne warzywa według własnych upodobań =)
Potrzebne będą (na 1 porcję):
- ok. 200g serka wiejskiego
- 1 średni ogórek
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz, czosnek, koperek, ostra papryka (lub inne dowolne przyprawy ziołowe)
Sposób wykonania:
1) Ogórka przekrawamy wzdłuż i usuwamy środek z nasionami, aby potrawa nie zrobiła się zbyt wodnista, po czym kroimy w kostkę.
2) Serek wykładamy do miski, dodajemy łyżeczkę majonezu, ogórka oraz przyprawy i mieszamy wszystko.
Smacznego =)
Agnieszka