Cześć =) Serek wiejski z ogórkiem, to potrawa nawiązująca smakowo do naszej rodzimej mizerii, a także greckiego sosu
tzatziki. Jest to pożywna i energetyzująca przekąska warzywno-białkowa, dobrze sprawdzająca się np. na drugie śniadanie, również w formie "na wynos" na uczelnię lub do pracy. A z dodatkiem młodych ziemniaków (lub innych warzyw) albo pieczywa, może stanowić lekki letni obiad. Zamiast ogórka można dodać pomidora lub inne warzywa według własnych upodoba.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania serka wiejskiego z ogórkiem, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 1 porcję):
- ok. 200g serka wiejskiego
- 1 średni ogórek
- 1 łyżeczka majonezu
- sól, pieprz, czosnek, koperek, ostra papryka (lub inne dowolne przyprawy ziołowe)
Sposób wykonania:
1) Ogórka obieramy, przekrawamy wzdłuż i usuwamy środek z nasionami, aby potrawa nie zrobiła się zbyt wodnista, po czym kroimy w kostkę.
2) Serek wykładamy do miski, dodajemy łyżeczkę majonezu, ogórka oraz przyprawy i mieszamy wszystko.
Smacznego =)