Cześć =)
Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to kotlet z cielęciny owinięty szynką dojrzewającą,
prosciutto, z dodatkiem szałwii lub bazylii
. Dziś zapraszamy na
saltimboccę wykonaną z piersi kurczaka. Upieczone roladki, tu podane na ciepło ze smażonymi pieczarkami, kiełkami i surówką z papryki, dobrze smakują również na zimno, np. jako dodatek do pożywnej sałatki, którą można zabrać do pracy lub na piknik =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- 2 podwójna pierś kurczaka podzielona na 4 części
- 8 listków bazylii
- cztery cienkie plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka masła
- ok. 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30-36%
Sposób wykonania:
1) Każdą część filetu z kurczaka posypujemy pieprzem (sól jest zbędna ze względu na słoność szynki), układamy na wierzch listki bazylii i zawijamy w plaster szynki tak, aby złączenie końców szynki było na spodzie.
2) Na patelni rozgrzewamy masło i układamy porcje kurczaka tak, aby złączenie szynki było na dole. Smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia szynki.
3) Podsmażone porcje kurczaka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 190 stopni C.
4) W czasie pieczenia mięsa podsmażamy pieczarki na tej samej patelni po kurczaku. Przyprawiamy je, w razie potrzeby, odrobiną soli oraz pieprzem. Na koniec smażenia podlewamy śmietanką.
Porcje kurczaka podajemy ułożone na pieczarkach, z dowolnymi dodatkami warzywnymi.
Smacznego =)
Agnieszka