Cześć =) Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to kotlet z cielęciny owinięty szynką dojrzewającą, prosciutto, z dodatkiem szałwii lub bazylii. Dziś zapraszamy na saltimboccę wykonaną z piersi kurczaka. Upieczone roladki, tu podane na ciepło ze smażonymi pieczarkami, kiełkami i surówką z papryki, dobrze smakują również na zimno, np. jako dodatek do pożywnej sałatki, którą można zabrać do pracy lub na piknik =)
Potrzebne będą (na 4 porcje): - 2 podwójna pierś kurczaka podzielona na 4 części - 8 listków bazylii - cztery cienkie plastry szynki parmeńskiej - 1 łyżka masła - ok. 400 g pieczarek pokrojonych w plasterki - sól i pieprz - 1/4 szklanki słodkiej śmietany 30-36%
Sposób wykonania: 1) Każdą część filetu z kurczaka posypujemy pieprzem (sól jest zbędna ze względu na słoność szynki), układamy na wierzch listki bazylii i zawijamy w plaster szynki tak, aby złączenie końców szynki było na spodzie.
2) Na patelni rozgrzewamy masło i układamy porcje kurczaka tak, aby złączenie szynki było na dole. Smażymy po ok. 3 minut z każdej strony, do lekkiego zarumienienia szynki.
3) Podsmażone porcje kurczaka układamy na blasze do pieczenia i pieczemy 20 minut w piekarniku uprzednio nagrzanym do temperatury 190 stopni C.
4) W czasie pieczenia mięsa podsmażamy pieczarki na tej samej patelni po kurczaku. Przyprawiamy je, w razie potrzeby, odrobiną soli oraz pieprzem. Na koniec smażenia podlewamy śmietanką.
Porcje kurczaka podajemy ułożone na pieczarkach, z dowolnymi dodatkami warzywnymi.
Saltimbocca- włoska potrawa- czyli cienkie kotleciki z cielęciny lub drobiu z szynką parmeńska i listkami świeżej szałwii smażone na oliwie z oliwek z odrobiną masła i z białym winem.
Jak już kiedyś pisałam - kuchnia włoska kojarzy się głównie z makaronami, pizzą, czasem ktoś nieśmiało wspomni o risotto. I choć to wszystko pyszna prawda to bardzo mnie cieszy, kiedy odkryję, jakieś włoskie danie, o którym wcześniej nie miałam pojęcia...
„Za każdym razem gdy robię zakupy nie mogę przejść koło nich obojętnie. Chwila zastanowienia co wybrać: białe czy zielone i kolejny pęczek ląduje w koszyku. Trzeba korzystać póki jeszcze są. Po powrocie do domu znowu chwila namysłu i szybki obiad got...
W poszukiwaniu smaków natknęłam się na włoską potrawę Saltimbocca Alla Romana, czyli kotleciki cielęce z szałwią i szynką parmeńską. W kwestii wina z kolei zdecydowałam się na słoweńskie Bagueri Chardonnay. Saltimbocca... brzmi pięknie, jak wyzna...
Saltimbocca to popularna włoska potrawa, przyrządzana z rozbitego sznycla cielęcego oraz szynki, który jest przyprawiony szałwią, a następnie zwijany w rulon i obsmażany z dodatkiem białego wina. Moja wersja odbiega od oryginału. Po pierwsze użyłam dro...
Saltimbocca to klasyczna włoska potrawa. Jej nazwa pochodzi od słów salt in bocca, co dosłownie oznacza „skacz do ust”. Połączenie cielęciny, surowej suszonej szynki oraz szałwii smakuje wyśmienicie, a przygotowanie tego dania jest na t...
Cześć =) Saltimbocca, to popularna potrawa kuchni włoskiej. W tradycyjnym wydaniu jest to kotlet z cielęciny owinięty szynką dojrzewającą, prosciutto, z dodatkiem szałwii lub bazylii.Dziś zapraszamy na saltimboccęwykonaną z piersi kurczaka....
To pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis odquchennych inspiracji. Jestem bardzo zadowolona.Wyszły bardzo smaczne i na pewno jeszcze nie raz je przygotuje.Składniki na roladki:4 filety z kurczaka4 plasterki szynkisól, pieprzSkładniki na p...