Cześć =) Ryż przysmażony z pieczarkami i cebulą to smakowity dodatek do dań obiadowych, albo przekąska sama w sobie. Jest to również dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanego ryżu z innego dnia =)
Potrzebne będą (na 4 porcje):
- tłuszcz do smażenia, najlepiej masło klarowane lub masło z oliwą
- 1-2 cebule
- 300g pieczarek
- ok. 1 szklanka ugotowanego ryżu
- sól i pieprz
- tymianek
- świeża zielenina (np. pietruszka, koperek, szczypior)
Sposób wykonania:
1) Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebule i pieczarki do miękkości.
2) Dodajemy ryż i smażymy kilka minut delikatnie mieszając z solą, pieprzem i tymiankiem.
3) Podajemy posypany świeżą zieleniną.
Smacznego =)
Agnieszka